PopAds Takeover 877009 e3fbfecd5d83d63007a1c7ff6c58c415 .html Jedzonko-świata: KREWETKI W SOSIE POMARAŃCZOWYM

KREWETKI W SOSIE POMARAŃCZOWYM




SKŁADNIKI:
  • 500g dużych krewetek obranych ze skorupek
  • 100g masła
  • 3 pomarańcze
  • 2 szalotki
  • 3 łyżki śmietanki 36%
  • sól
  • cukier

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Krewetki płuczemy, nacinamy na grzbiecie, usuwamy czarną żyłkę i ponownie płuczemy. 

Krok 2. 
Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie.  Z dwóch cienko ścinamy nożem pomarańczową warstwę skórki, którą kroimy na paseczki, tzw. julienne. Zalewamy ją 100ml wody, dodajemy łyżkę cukru, gotujemy 5 minut, wodę odlewamy, a skórkę zachowujemy.

Krok 3.
Z obranych pomarańczy wyciskamy sok, a z trzeciej odcinamy skórkę razem z białą błoną i wycinamy z niej cząstki miąższu.

Krok 4.
Szalotki obieramy, kroimy w drobną kostkę, rumienimy na łyżce masła, zalewamy sokiem pomarańczowym, dodajemy masło i gotujemy, aż osiągnie konsystencję syropu.

Krok 5.
Zdejmujemy z ognia, przecedzamy, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i ewentualnie cukrem, tak aby sos nie był kwaśny. Do sosu dodajemy skórkę i cząstki pomarańczy i ponownie stawiamy na ogniu. Gdy sos się zagotuje, dodajemy krewetki i podgrzewamy je 1 minutę.

Krewetki rozkładamy na ogrzanych talerzach, polewamy sosem i podajemy z ryżem ugotowanym z 2 łyżeczkami masła i szczyptą startej skórki cytrynowej.

* jeżeli używamy krewetek surowych ( szaroniebieskie), to podgrzewamy je w sosie, aż staną się różowe;
* do sosu możemy dodać 25 ml likieru pomarańczowego, 1 łyżkę listków kolendry lub estragonu, a zamiast śmietanki - mleczko kokosowe





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Jedzonko-świata

Designed By Blokotek