SKŁADNIKI:
- 500g dużych krewetek obranych ze skorupek
- 100g masła
- 3 pomarańcze
- 2 szalotki
- 3 łyżki śmietanki 36%
- sól
- cukier
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Krewetki płuczemy, nacinamy na grzbiecie, usuwamy czarną żyłkę i ponownie płuczemy.
Krok 2.
Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie. Z dwóch cienko ścinamy nożem pomarańczową warstwę skórki, którą kroimy na paseczki, tzw. julienne. Zalewamy ją 100ml wody, dodajemy łyżkę cukru, gotujemy 5 minut, wodę odlewamy, a skórkę zachowujemy.
Krok 3.
Z obranych pomarańczy wyciskamy sok, a z trzeciej odcinamy skórkę razem z białą błoną i wycinamy z niej cząstki miąższu.
Krok 4.
Szalotki obieramy, kroimy w drobną kostkę, rumienimy na łyżce masła, zalewamy sokiem pomarańczowym, dodajemy masło i gotujemy, aż osiągnie konsystencję syropu.
Krok 5.
Zdejmujemy z ognia, przecedzamy, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i ewentualnie cukrem, tak aby sos nie był kwaśny. Do sosu dodajemy skórkę i cząstki pomarańczy i ponownie stawiamy na ogniu. Gdy sos się zagotuje, dodajemy krewetki i podgrzewamy je 1 minutę.
Krewetki rozkładamy na ogrzanych talerzach, polewamy sosem i podajemy z ryżem ugotowanym z 2 łyżeczkami masła i szczyptą startej skórki cytrynowej.
* jeżeli używamy krewetek surowych ( szaroniebieskie), to podgrzewamy je w sosie, aż staną się różowe;
* do sosu możemy dodać 25 ml likieru pomarańczowego, 1 łyżkę listków kolendry lub estragonu, a zamiast śmietanki - mleczko kokosowe
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz