PopAds Takeover 877009 e3fbfecd5d83d63007a1c7ff6c58c415 .html Jedzonko-świata: BIGOS ALZACKI

BIGOS ALZACKI


 

SKŁADNIKI:
  • 2kg kiszonej kapusty
  • 3 cebule
  • 60g świeżej słoniny
  • 300g karkówki
  • 300g boczku
  • 300g kiełbasek
  • kilka pokrojonych i podsmażonych pieczarek
  • 1 golonka
  • 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 ząbki czosnku, kawałek selera, lubczyk, biała część pora
  • 3 liście laurowe
  • 8 jagód jałowca
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • pieprz, pieprz ziołowy, sól, cukier do smaku
  • kminek 
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Umytą i oczyszczoną golonkę oraz pokrojoną na większe kawałki karkówkę zalewamy około 1litrem wrzącej wody, dodajemy liście laurowe, warzywa i jedną cebulę, gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę - golonkę obieramy z mięsa, karkówkę kroimy na kawałki 2x2cm, marchew kroimy na kawałki. Wywar przecedzamy mocno odciskając pozostałe warzywa.


Krok 2.
Kapustę lekko odciskamy z soku (sok zachowujemy), kroimy, zalewamy wywarem z gotowania golonki (wraz z liśćmi laurowymi), dodajemy ziele angielskie, kminek oraz jałowiec, dusimy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.

Krok 3.
Pozostałą cebulę kroimy w drobną kostkę.

Krok 4.
Boczek i kiełbaski kroimy na kawałki.

Krok 5.
Słoninę kroimy w drobną kostkę, smażymy z pozostałą cebulą i dodajemy do kapusty wraz z karkówką, boczkiem, kiełbaskami i obranym mięsem z golonki, pokrojoną marchewką, podsmażonymi pieczarkami - dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę.
Bigos doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem, dusimy 10 minut i podajemy.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Jedzonko-świata

Designed By Blokotek